Bent u van plan uw auto interieur te reinigen? We leggen u uit hoe u dit 5 stappen zelf kunt doen. Ontdek hoe u dit goed doet.

Wilt u ook met een prettig gevoel rijden en elke dag het wow gevoel beleven als u in uw auto stapt? Het is dan belangrijk om het interieur van uw auto goed te reinigen. In dit artikel leest u hoe u het interieur van uw auto goed kan reinigen.

Auto interieur reinigen is:

 • Het reinigen van de bekleding
 • Het reinigen van de kunststof delen
 • Het reinigen van uw ventilatie roosters
 • Het stofzuigen van uw matten

Als u uw auto bekleding gaat reinigen, zijn er verschillende soorten vuil waar u rekening mee moet houden.

 • Loszittend vuil
 • Hardnekkig vuil


Loszittend vuil zoals:

 • Broodkruimels
 • zand
 • Stof
 • Haren

Hardnekkig vuil zoals:

 • Vet resten
 • Saus resten
 • aanslag
 • Schimmels

Als u gaat starten met het reinigen van uw auto begint u altijd met het verwijderen van de matten uit uw auto. Als u bij een autowasstraat bent kunt u de matten meestal uitslaan bij een mattenklopper die langs de kant staan. Zo niet, dan kunt u een ouderwetse mattenklopper gebruiken. Nu de matten uit de auto zijn kunt u al het losliggende afval en de losse voorwerpen uit de auto halen. Zo voorkomt u dat bijvoorbeeld sieraden worden meegezogen tijdens het stofzuigen.

Auto stofzuigen

Nu kan het echte werk beginnen. Als u gaat stofzuigen begin dan in de kofferbak en werk vervolgens naar voren toe. U kunt de componenten van de deuren en bekerhouder ook stofzuigen, probeert u echter niet heel hard te drukken om zo krassen te voorkomen. Komt u hardnekkig vuil tegen? Gebruik dan een borsteltje of een doekje. Probeer ook de gleuven van uw dashboard stof te zuigen. Eventueel kunt u ook een dashboard reiniger gebruiken om hardnekkig vuil te verwijderen.

Vuil uit kieren verwijderen

Nu we het stofzuigen gehad hebben, kunnen we beginnen met het stof uit de kleinste naden, hoeken en kieren te halen. Dit kan priegel werk zijn en vergt afhankelijk van de grootte van uw auto behoorlijk wat tijd.

Om de vuil resten uit de kleinste kieren en gleufjes te halen kunt u bijvoorbeeld een kwast, putty (plakkerige substantie) of een luchtcompressor gebruiken. Eventueel kunt u ook een tanden borstel, wattenstaafje of een kwast gebruiken om de airco en de verwarming roosters stof vrij te maken.

Als u componenten in uw auto heeft die met leer bekleed zijn moet u die na het reinigen met een beschermmiddel insmeren. Dit zorgt ervoor dat het leer in takt blijft en dit niet zal uitdrogen.

Ruiten schoonmaken

Bij het schoonmaken van de binnenkant van de ruiten kunt u bijvoorbeeld Glassex gebruiken. Een handige tip is om uw ruiten een stukje omlaag te doen, zo kunt u namelijk ook de randen mee pakken tijdens het schoonmaken. Als u de ruiten gespoten heeft met het reinigingsmiddel kunt u ze afnemen met een micro vezel-doek, en daarna drogen met zemen lap of een stuk keuken papier.

Om de rubberen delen van de auto portieren en achterruit schoon te makken kunt u het beste een rubber schoonmaakmiddel gebruiken. Geen middelen op olie basis omdat die het rubber kunnen beschadigen.

Auto tapijt

Bij het reinigen van uw auto interieur hoort ook het reinigen van het tapijt in uw auto. Dit kunt u met een tapijt reiniger doen. Het is het best om een tapijtreiniger te gebruiken die schuimt. Reinig steeds een stuk van een paar vierkante centimeters zodat u zeker weet dat ik geen stukken overslaat. Zorg ervoor dat het reinigingsmiddel goed intrekt en u kunt eventueel extra kracht zetten tijdens het wrijven als er hardnekkige vlekken zichtbaar zijn.

Als er schimmels zichtbaar zijn in uw auto kunt het ook met een tapijt reiniger schoonmaken. Ook kunt u gedestilleerde azijn in een spuitfles doen en op de de schimmel plekken spuiten. En daarna goed schrobben tot de schimmels eruit zijn.

Eventueel kunt u dit ook door een professional laten doen. Zo bent u er zeker van dat de schimmels uit uw auto verwijdert zijn.

Auto interieur reinigen

Uw auto interieur reinigen kan behoorlijk wat tijd kosten als u grondig te werk gaat. Als u het eenmaal gedaan heeft, gaat u vanzelf merken dat de auto weer zo goed als nieuw gaat aanvoelen en u weer het wow gevoel krijgt. Daarnaast zorgt een goed onderhouden interieur er ook voor dat u meer voor uw auto krijgt mocht u deze in toekomst willen verkopen.

Auto interieur reinigen laten doen

Heeft u nog meer vragen of wilt het liever laten doen? Maakt u dan zo snel mogelijk een afspraak met ons. Wij nemen contact met u op om dan verder afspraken te maken. U kunt hier meer lezen over het reinigen van uw auto.